Inspired By Dave
Hälsa & Fitness
Inspired by DaveOkategorierat

En gladiator som idol – Idoler, viktigt för våra barn

Jag tror många av er är bekanta med programmet som sänds på TV4. Programmet med utmanare och gladiatorer som mäter sina krafter och uthållighet med varandra, för att inte tala om den taktik som inberäknas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Detta inlägg är till favör för barnen, för deras skull, och en kanske också en liten passning till er vuxna. Jag har själv en dotter på 9 år som jag ser glädjen hos när programmet sänds. Desto mer glädje lyser igenom när hon fått träffa dessa gladiatorer “live”. Detta kommer jag komma till sen…

 

Så… Som lärare i fritidshem/pedagog ligger mycket fokus på det sociala, det emotionella men också på den fysiska och psykiska utvecklingen. Både kopplat till min erfarenhet såväl som till min lärarexamen vill jag mig tro att jag har lärt mig tänka något djupare in i barnets sinne med förståelse för vilket bemötande som är mest gynnsamt i olika situationer. Jag arbetar dagligen med utvecklingen på en skola i Stockholm där ett viktigt område för mig är just den fritidspedagogiska verksamheten, det sociala och de andra områdena jag nämnde ovan.

Min förhoppning är att vi alla har vuxit upp med någon form av idol, eller någon vi väldigt mycket såg upp till. Jag själv hade ett antal idoler, främst inom idrottens värld då jag själv var ett aktivt barn med fotboll och hockey i min vardag. Det sistnämnds kom att bli det jag “satsade” på. En av mina idoler var min kusin Peter Jakobsson som jag också hade möjligheten att träffa under hans framgångsrika hockeykarriär med bl.a två SM guld med Färjestad.

bigOriginal thumb_1920

Peter har numera blivit tilldelad det ärofyllda uppdraget som sportchef för denna klubb som han en gång spelade för. En annan mer avlägsen idol fanns borta i Nordamerika vid namn Raymond Bourque, även han en framgångsrik hockeyspelare som idag är något av en legend i hockeyns värld. Och jag tror även Du kan dra dig till minnes och tänka tillbaka och komma ihåg vilken eller vilka idoler som lite förgyllde Din barndom.

Barnen behöver idoler. Det är en viktig del i identitetsskapandet där de får någon eller några att se upp till. Ja, ok… Det är inte alla gånger vi föräldrar ser lämpligheten hos en del av dessa idoler. Det är också då vi behöver finnas till hands för att vara del i skapandet av våra barns framtida värderingar, något som kanske kan ses ingå i det begrepp vi kallar uppfostran.

Om vi lite återgår till Gladiatorerna, så har vi i detta program ett antal karaktärer som agerar idoler för tusentals barn. Programmet kan te sig våldsamt med alla fysiska möten som äger rum. Men igen så har vi vuxna rollen att agera “förmedlare” kring vad detta program går ut på och vad det egentligen handlar om. En försiktighetsnotis i detta ligger inom begreppet fantasi, något som barnen måste få tillåtas ha (med andra ord, lev er gärna in i programmet ni vuxna också). Utifrån fantasin kan man se tillväxt av både självständighet och kreativitet, vilka båda är egenskaper som jag tror alla föräldrar önskar för sina barn.

En annan aspekt som jag gärna vill lyfta är den där dessa idoler själva får agera förmedlare. Jag skulle säga att det är få personer som är så aktiva som Peter “Pansar” Bláha när det kommer till att personligen komma ut och träffa alla de personer/barn som kanske har just honom som idol. Ett av dessa tillfällen skapar han genom Barnens Hinderbana. Ett event som arrangeras på många platser runt om i Sverige där han tar med sig många av sina “gladiatorvänner”. Dom smäller upp en imponerande hinderbana för barnen att ta sig igenom för att slutligen få möta dessa gladiatorer i ett gatlopp. Hur häftigt låter inte detta?

_20170612_192506

Barnen får här se en annan del av Gladiatorerna än vad de ser på tv:n. Detta är något jag anser är väldigt sunt och bra. Något annat fantastiskt fint i sammanhanget är att Peter har barns välbefinnande och välgörenhet väldigt nära hjärtat. Genom Barnens Hinderbana får han möjlighet att donera en bra peng till Barncancerfonden. Förra året kom summan att bli hela 70.000 kronor och detta år är målet på denna summa bra mycket större.

FB_IMG_1479833425878

img_1315

Väldigt fint av dig Peter! Donationen sker genom hans företag Biceps Event AB. Peter åker även ut på skolor och föreläser om hur man bör möta sina medmänniskor och hur mobbning och utanförskap inte är något som ska varken förekomma eller accepteras.

Med andra ord finns det flera anledningar till varför du ska låta ditt barn få springa Barnens Hinderbana (och få titta på Gladiatorerna ?). Barnens Hinderbana är på turné i detta nu, och på www.barnenshinderbana.se kan du titta närmare på vart dom varit och vart dom kommer att vara. Där kan du även boka en plats för ditt barn.

img_8220

Har dom redan varit i din stad är jag säker på att det kommer ges en ny chans nästa år.

Låt barnen få ha sina idoler och se det som enbart som en tillgång genom att uppmuntra och förstärka det positiva i denna process. Det finns så mycket bra saker att hämta.

/DMC

Annons

2 kommentarer

  1. Vi älskar Gladiatorerna här hemma och jag har en dröm om att ställa upp själv hehe. Ska in och kika om barnen kan vara med i år. De skulle dom älska. Tack för tips ?

    1. Kul Annika! Och jag tycker verkligen att du ska fullfölja din dröm om att ställa upp i Gladiatorerna ?

      Vad gäller barnen och Barnens Hinderbana så har jag ännu inte hört någon säga att man inte uppskattat det. Min Nova bar själv väldigt nöjd efter genomfört lopp. Sedan för det fina som man bidrar med till Barncancerfonden. 70.000:- förra året och i år är tydligen målet hela 500.000:- ❤️

      Kul att du uppmärksammade inlägget och hoppas att dina barn får möjlighet att delta ?

Lämna en kommentar