Inspired By Dave
Hälsa & Fitness

Med en något provocerande rubrik kanske det blir så att ni ändå håller med mig efter att ha läst denna text. Vi får se…

För mig som förälder är det oerhört viktigt att mitt barn, i detta fall min dotter Nova, skapar sig en bra känsla kring vad hon vill och vad hon behöver göra för att ta sig dit hon vill.

Just begreppet tävla anser jag under ganska många år nu har varit ett ämne som dragit åt sig en allt mer negativ uppmärksamhet. Faktum är ju att det ofta är vi själva som sätter prägel på många begrepp utifrån vad vi “antar” att det ska betyda, hur vi tolkar det och hur samhället format begreppet ifråga. Detta tycker jag blir väldigt sårbart och hämmande för utveckling.

 

Sunt att tävla

Det finns självklart olika forum för tävlandets innebörd. Något som i regel alltid tar plats i sammanhanget handlar om att komma först eller att inte komma sist. En siffra vi blir “tilldelade” som ger ett avtryck på hur vi presterat.

Nu behövs det ju inte en arena för att tävling ska äga rum. Det är så mycket tävling i vardagen överlag, både för oss vuxna men kanske framförallt för våra barn. Våra barn tävlar med att prestera i skolan, de jämför sina resultat på proven och dom vill vara duktiga både inför sina kompisar såväl som för pedagoger/lärare och oss föräldrar. Detta är ok, det ska vara ok… Det är så det är idag och det är så det kommer att se ut i framtiden. Det är vi vuxna som ska vara de vägledande individerna i detta med målet att skapa konkurrenskraftiga och ödmjuka individer.

Det är ok att bli förbannad, det är ok att bli ledsen för att man inte vunnit. Det är dessa känslor som jag menar är vår uppgift att lära barnen att förvalta till vilja och motivation att sträva framåt. Jag tycker till och med att det är nödvändiga erfarenheter att gå igenom och att ha med sig i livet, självklart med fokus på att det leder till något utvecklande. Konkurrens kommer att komma vare sig vi vill eller inte, och då kan det vara till fördel att vara något förberedd.

Min dotter uppskattar att titta på Fångarna på fortet. Det är ett klassiskt program som lite symboliserar det jag talar om. Det är fyllt av tävlingsmoment och glädje och det är ett program som inte skulle vara detsamma utan Agnetha och Gunde. Med det sagt vill jag avsluta detta inlägg med att skriva något som Nova tagit till sig av en viss Gunde Svan, med tillhörande dialekt…

“Ingenting är omöjligt”

/David

Annons

Lämna en kommentar