Inspired By Dave
Hälsa & Fitness
HälsaI gymmetInspired by DaveOkategorierat

Stretchar du av “rätt” anledning?

Många går i tron om att stretching ämnar att “ta bort” eller mildra träningsvärken dagen/dagarna efter ett hårt pass. Nu kan det ju vara så att upplevelsen är just den att man känner att det hjälper, vilket förvisso är bra. Så för all del, oavsett vad jag syftar till i detta inlägg, fortsätt att lägga fokus på att stretcha. Jag tänkte nämligen i detta inlägg lite kort behandla ämnet som allt för många människor bortser ifrån. Även jag har min tillfällen då det slarvas med detta…tyvärr.

Den primära orsaken till varför du bör stretcha handlar således om att skapa eller bibehålla rörlighet i kroppens muskulatur och leder. Detta med syftet att minska risken för skador som jag tror att många av oss upplever är väldigt frustrerande när det sker. Har du en bra rörlighet bör du stretcha för att bibehålla denna och innehar du en mindre bra rörlighet är stretchen viktig för att skapa progression i rörligheten och dess krävande moment som äger rum under framförallt träning.

Bild hämtad från makeupandbeauty.com
Bild hämtad från makeupandbeauty.com

 

Studier visar på att förekomsten av skador minskar vid regelbunden stretching efter träningspass. Något annat som är väldigt positivt och som man kan se progression i är den ökade styrkan hos en individ i samband med stretching. Forskningen tar här upp att stretching mellan övningar och efter träningspass kan öka styrkan med upp till 20 %. Ingen dålig ökning som jag absolut tycker ni ska överväga att få till. Det jag gör just nu är att vara noga efter passen med denna betydelsefulla stretchen just inför mina förhoppningar och mål att öka i styrka. De tillfällen du bör stretcha före träning är när det du utövar kräver en större rörlighet. Ett exempel på detta är gymnastik. Och i dessa fall (stretch före pass) krävs det en bra uppvärmning.

Men hur är det med överrörlighet? Det är inte lika vanligt att vara överrörlig. Men det finns såklart de fall där detta blir till ett väldigt påtagligt problem och som i sin tur leder till skador på grund av detta. Om du misstänker att du är överrörlig är min rekommendation att få detta fastställt av något kunnig för att sedan ta emot direktiv/information kring hur du ska gå tillväga. Det är alltså en väldigt viktigt aspekt detta med överrörlighet, så underskatta inte detta något ovanliga tillstånd.

För att komma till en slutsats i denna fråga handlar stretching alltså inte om att undvika den värsta träningsvärken. Det finns ingen forskning som rent fysiskt visar på att det är på detta sätt. Det ska istället handla om ett långsiktigt perspektiv med målet att ha en så problemfri och skadefri träning som möjligt. För att inte glömma den ökade styrkan som du kan uppnå om du väljer att fokusera på bra stretching efter dina pass. Så avsätt gärna tio minuter av efter träningspasset till denna fantastiskt väl behövda inslaget. Tänk att så lite tid kan göra så mycket och ha så positiv effekt. Ni som har upplevt det jag skriver om kopplat till stretching vet vad jag talar om, och jag är säker på detta inslag är något som ni önskar ha kvar i er vardag.

/DMC

Annons

Lämna en kommentar